Omdat ik compleet anders werk dan een fertiliteitsarts in het ziekenhuis of de kliniek, noem ik mezelf liever Vruchtbaarheidscoach. Mijn drijfveer is om zwanger worden en zwanger zijn weer leuk te maken.

Jenaida onderscheidt zich in het medische landschap door haar natuurlijke aanpak en een combinatie van doortastendheid en persoonlijke benadering. Ze is een kundige arts en erg prettig in de omgang. Dankzij haar behandeling voel ik dat mijn lichaam eindelijk klaar is om een baby te dragen.

- Vrouw, 36 jaar

Wie is Jenaida van Wijk


Als klein meisje had ik mijn toekomst al helder. Ik wilde arts worden. Tijdens mijn opleiding tot arts maakte ik regelmatig het wonder van de geboorte van dichtbij mee, maar ook het grote verdriet bij stellen voor wie zwanger worden niet vanzelfsprekend was. Op een dinsdagmiddag in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, terwijl de gynaecoloog een aanstaande moeder na een echo moest mededelen dat het leek op een vroege miskraam, besloot ik ruim 10 jaar geleden dat ik stellen met vruchtbaarheidsproblemen wilde helpen.

Toen ik eenmaal werkzaam was als arts, rees steeds vaker de vraag waarom iemand gezondheidsproblemen had en welke factoren in zijn leven daaraan hadden bijgedragen. Om antwoord te krijgen op die vragen ben ik mij gaan verdiepen in diverse disciplines en werd mijn rol als arts in het geheel duidelijk.

De natuur geneest,
De arts is niet de meester,
Maar de dienaar van de natuur:
Hij dient de zieke terug te leiden naar
gehoorzaamheid aan de wetten van de natuur.

Hippocrates - Vader van de Moderne Geneeskunde


Waarom Jenaida van Wijk?


Orthomoleculaire Geneeskunde

De orthomoleculaire geneeskunde heeft als uitgangspunt dat een optimale concentratie van voedingsstoffen nodig is voor ware gezondheid en vruchtbaarheid. Bij natuurlijk zwanger worden is dit het allerbelangrijkste. De baby wordt tenslotte voor een groot deel gevormd uit de voorraden van het lichaam van moeder. Ik gebruik op de eerste plaats goede, gevarieerde voeding om deze optimale concentratie te realiseren. Voedingssupplementen zijn hierop een aanvulling.

Klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI)

kPNI is een jonge wetenschap die de complexe interacties bestudeert tussen omgevingsfactoren, biologische systemen (psychologie, neurologie, endocrinologie, sociologie, immunologie), onze genen en epigenen en de daaruit voortvloeiende kans op ziekte. Symptomen en klachten zijn signalen van een disbalans in deze systemen. Door de oorzaak van deze disbalans te vinden en te behandelen kan optimale gezondheid bereikt worden, waarbij de kans op een natuurlijke zwangerschap met minstens 80% toeneemt.

Zelfherstellend vermogen

De cellen van het lichaam worden voortdurend vernieuwd. Dat geldt ook voor eicellen en zaadcellen. Door de constante vernieuwing van cellen kan vruchtbaarheid hersteld worden en is natuurlijk zwanger worden (weer) mogelijk. Mits er geen sprake is van genetische aandoeningen of afwezigheid van de juiste ‘apparatuur’, is het enige wat hiervoor nodig is herstel van balans: fysiek, emotioneel, mentaal en relationeel.

Lichaam & Geest

Vruchtbaarheidsproblemen zijn niet simpelweg een fysiek probleem. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de emotionele en mentale componenten ook aandacht moeten krijgen. Langdurig in de medische molen zitten kan diverse angsten en (onbewuste) overtuigingen met zich meebrengen. “Wat als het nooit lukt?”, “Mijn lichaam laat me in de steek,” etc. Met Psych-K worden deze blokkerende angsten en overtuigingen getransformeerd tot ondersteunende overtuigingen, zodat de weg naar een natuurlijke zwangerschap volledig open komt te liggen.

Moeder

Naast een persoon van de theorie ben ik vooral iemand van de praktijk. Ik ben moeder van vier schatten van kinderen. Zwanger worden ging mij gemakkelijk af, maar ik weet ook hoe het is als het niet meteen wil lukken. Ik ken de pijn van een miskraam. Iedere dag ben ik dankbaar voor mijn kinderen en juist ook voor dat wat niet heeft mogen zijn. Het geeft mij net dat beetje extra motivatie om jou te helpen je droom uit te laten komen.

Wetenschappelijk bewezen

In mijn behandeling heb ik de principes van Evidence Based Medicine als uitgangspunt. Dat wil zeggen de beste onderzoeksresultaten, ervaringen van de arts, de voorkeur van de patiënt en de beschikbare hulpmiddelen. Non-stop scholing is hierbij vanzelfsprekend.

Een stevig fundament

Al met al ben ik dus gespecialiseerd om stellen op alle vlakken zo goed mogelijk voor te bereiden op een zwangerschap en een baby. Door de lichamelijke, emotionele, mentale en relationele componenten in balans te brengen wordt een stevig fundament gelegd voor een nieuw leven.


Een vitaal lichaam is een vruchtbaar lichaam.

- Jenaida van Wijk


Ja, ik wil dat Jenaida mij gaat begeleiden


Naar de contactpagina