Omega 3, helpt het om zwanger te worden?

omega 3

Omega 3 staat al jaren in de belangstelling als een wondermiddel dat grote voordelen heeft voor de gezondheid. Omega 3 is vooral bekend omdat het goed is tegen hart- en vaatziekten en omdat het helpt om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast is omega 3 een belangrijke bouwstof van ons brein. Maar wist je dat omega 3 ook een belangrijke voedingsstof is voor als je zwanger wilt worden of zwanger bent?

Wat zijn omega 3-vetzuren?

Omega 3 is eigenlijk een verzamelnaam voor drie verschillende vetzuren. Er is een plantaardige variant, alfa-linoleenzuur (ALA), en er zijn twee soorten vetzuren die visvetzuren worden genoemd, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een zogenaamd essentieel vetzuur. Dat wil zeggen dat het lichaam het niet zelf kan maken. ALA heeft niet echt een functie in het lichaam. Het moet omgezet worden in EPA. EPA kan op zijn beurt weer omgezet worden in DHA. EPA en DHA hebben heel veel verschillende functies in het lichaam. Er is alleen één probleem… Ons lichaam kan heel slecht van ALA EPA maken. Dus eigenlijk zou je kun zeggen dat ook EPA en DHA essentiële vetzuren zijn. Als ik het heb over omega 3-vetzuren, dan bedoel ik EPA en DHA, de visvetzuren.

Omega 3 en zwanger worden

Omega 3-vetzuren spelen een belangrijke rol in het reguleren van de hormoonbalans. Hormonen zijn eigenlijk stoffen die een boodschap overbrengen. Omega 3 zorgt ervoor dat cellen beter met elkaar kunnen communiceren. Op deze manier kan omega 3 bij vrouwen met PCOS de testosteronproductie verlagen. Het teveel aan testosteron is een belangrijke oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen bij PCOS. Vrouwen die genoeg omega 3-vetzuren eten, ondervinden dan ook een meer regelmatige menstruatiecyclus. Daarnaast hebben ze minder last van menstruatiepijn.

De gevolgen van de betere hormoonbalans gaan overigens verder dan alleen de vruchtbaarheid. Veel vrouwen met PCOS hebben ook last van andere klachten, zoals overbeharing. Meer omega 3 kan dus een overproductie van testosteron tegengaan en zo ook overtollige beharing. Als je inname van omega 3-vetzuren, maar lang genoeg hoog blijft, kan dit ook helpen bij gewenst gewichtsverlies en bij het omkeren van insulineresistentie.

Omega 3 en de conditie van de baarmoeder

Naast de effecten op de hormoonbalans heeft omega 3 nog andere positieve effecten als je zwanger wilt worden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat hogere omega 3 waarden leiden tot een betere conditie van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Zo wordt bijvoorbeeld het baarmoederslijmvlies beter opgebouwd. Dit is noodzakelijk voor de innesteling. Daarnaast zorgen omega 3-vetzuren voor een betere doorbloeding van de voortplantingsorganen, waardoor deze beter functioneren.

EPA is een ontstekingsremmer. Het kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in in de baarmoeder. Hierbij kun je denken aan endometriose, baarmoederpoliepen en cystes in de eierstokken. Die cystes kunnen een teken zijn van PCOS.

Omega 3 tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Een goede inname van visvetzuren is niet alleen van belang, als je zwanger wilt worden. Ook als je zwanger bent en als je borstvoeding geeft, is het van belang om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Visvetzuren spelen namelijk een ontzettend grote rol bij de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Ook als je borstvoeding geeft, heeft je baby nog omega 3 nodig. Maar ook voor jou als aanstaande moeder is het belangrijk om genoeg visvetzuren binnen te krijgen. Er is namelijk een verband aangetoond tussen te weinig omega 3 en het ontstaan van een postnatale depressie.

Omega 3 en omega 6

Overigens zijn niet alle soorten omega vetzuren gelijk. Naast omega 3 bestaat er ook omega 6. Ook omega 6 is een verzamelnaam voor verschillende omega 6-vetzuren. Het omega 6-vetzuur waar je vooral voor moet oppassen is linolzuur. Het is ook een essentieel vetzuur. EPA heeft een ontstekingsremmende functie en linolzuur staat bekend om zijn gunstige effect op het cholesterolgehalte. Maar te veel linolzuur leidt juist tot ontstekingen en de kans ís groot dat je er te veel van binnen krijgt.

Een overschot aan linolzuur is niet alleen ontstekingsbevorderend, het zorgt ook voor minder EPA en DHA. Voor de conversie van ALA naar EPA heeft het lichaam namelijk dezelfde enzymen nodig als voor de omzetting van linolzuur. Als je te veel linolzuur binnenkrijgt, blijven er minder enzymen over om ALA om te zetten in EPA.

Uit Amerikaanse onderzoeken is gebleken dat veel Amerikanen wel 30 keer zoveel linolzuur als omega 3-vetzuren eten. Hoewel het Amerikaanse dieet niet exact hetzelfde is als het Nederlandse dieet, zijn er wel veel overeenkomsten en zijn deze cijfers ook in Nederland niet gek. Uit langlopende onderzoeken is gebleken dat je eigenlijk maximaal drie keer zoveel linolzuur binnen zou mogen krijgen als omega 3-vetzuren. Optimaal is net zoveel  linolzuur als omega 3-vetzuren. Als je meer dan drie keer zoveel linolzuur als omega 3-vetzuren binnenkrijgt, kan dit ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor ontstekingen.

Wat betekent dit voor je dieet?

Zoals gezegd is de kans groot dat je te veel linolzuur consumeert en te weinig omega 3-vetzuren. Dit betekent dat er twee belangrijke aanpassingen nodig zijn aan je dieet.

Als eerste is het van belang om je consumptie van omega 3-vetzuren te verhogen. Omdat de plantaardige omega 3-vetzuren, ALA, eerst nog omgezet moeten worden naar EPA, is het verstandig om meer visvetzuren te eten. Omega 3-vetzuren komen vooral veel voor in vette soorten vis, zoals zalm, haring, makreel en sardines. Ook schaal- en schelpdieren bevatten veel omega 3. De omega 3 waarden in vlees verschillen heel erg en zijn bovendien erg afhankelijk van het veevoer dat gebruikt is.

Om zeker te zijn dat je voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt, is het dus verstandig om meer vis te eten. Zeker twee keer per week en één keer per week schaal- en schelpdieren. Op dagen dat je niks uit de zee eet, is een omega 3-supplement aan te raden. ALA zit vooral in noten en zaden, maar zoals gezegd wordt uiteindelijk maar een klein gedeelte van de ALA omgezet in EPA en DHA.

Andere aanpassingen aan je dieet kunnen er op gericht zijn om de hoeveelheid linolzuur te beperken. Dit kan door minder producten te eten met plantaardige oliën. Vooral soja- en zonnebloemolie bevatten veel linolzuur. Deze oliën worden vooral gebruikt bij het maken van fastfood en snacks. Margarine is ook een grote bron van linolzuur. Daarnaast bevatten veel soorten koekjes en crackers linolzuur.

Gezonde plantaardige vetten?

Het advies om minder linolzuur te consumeren klinkt misschien een beetje in strijd met wat wordt verteld over gezonde voeding. Plantaardige oliën zouden juist goed zijn en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Met het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon krijg je echter al snel veel te veel linolzuur binnen en dit kan een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid. De verhouding tussen omega 3- en omega 6-vetzuren aanpassen kan grote positieve effecten hebben op je gezondheid in het algemeen en in het bijzonder op je kans om snel zwanger te worden. En dan is het handig om te weten hoe het nu staat met de balans tussen omega-3 en omega-6-vetzuren.

 

Test je vetzuurbalans >>
About The Author

Jenaida

Sinds 2010 heb ik mij gespecialiseerd in voeding, leefstijl en mindset als medicijn. Mijn missie als fertiliteitsarts is om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen om op een natuurlijke manier hun kinderwens in vervulling te laten gaan.

Geef een reactie