Italiaanse frittata – een stevig ontbijt

Frittata

Een paar schijfjes tomaat, verse basilicum en een een beetje bacon maken van deze frittata een soort pizza. Superhandig als je een stevig ontbijt wilt, maar ook prima als lunch of diner. Een frittata is ook handig om van tevoren te maken en in ‘pizzapunten’ te bewaren in je koelkast of vriezer. Als je dan een keer haast hebt, kun je zo een paar punten inpakken en meenemen.

Voor dit recept heb je een koekenpan nodig die ook in de oven mag. Een RVS pan of een gietijzeren pan werkt het beste. Misschien is het in het begin een beetje lastig. Zo’n pan heeft geen anti-aanbaklaag en is wat aan de prijs.

Onze eerste RVS pan is alweer een jaar of vijf, zes oud. Ik had maanden lopen roepen dat die pannen met anti-aanbaklaag gevaarlijk waren. Dus mijn man gaf mij een RVS koekenpan cadeau. Toen ik het prijskaartje zag (€79,95), schrok ik me wild. Al mijn andere pannen waren el cheapo’s van max 20 Euro. Nu had ik in mijn ogen een superdeluxe geweldige pan, die mijn maaltijden heerlijk zou maken. Nou… Niet dus.

In het begin waren we echt geen vrienden. Hij fikte alles aan. Met pijn en moeite kreeg ik ’em dan weer schoon. Wat ben ik boos geweest op dat ding. Ik heb ermee leren koken en de pan is zelf inmiddels ook doorgewinterd en heel fijn in gebruik. Ze heeft er een zusje bij gekregen en samen gaan ze zelfs mee op vakantie. Ik kan niet meer zonder. Dus als je nog niet zo’n pan hebt, dan weet je wat te wachten staat. Maar het is de investering zeker waard!

Met frittata’s kun je eindeloos variëren. Dat geldt ook voor deze. Ik heb het simpel gehouden, met wat tomaat, spinazie en ui, maar je kunt natuurlijk ook andere groenten toevoegen. Net als bij een echte pizza. Bijvoorbeeld champignons, paprika, ansjovis etc. Het is ook een eenvoudige manier om die restjes groente die maar in je koelkast blijven liggen op te maken. Bovendien is het ook een smakelijke toevoeging aan je ontbijtrecepten.

Italiaanse frittata

Voor 4 personen – Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten:

  • 10 eieren
  • 5 plakjes bacon (in kleine stukjes gesneden)
  • 1 grote rode ui (gesnipperd)
  • 100 gram spinazie
  • 2 kleine rijpe tomaten (in dunne schijfjes)
  • 3 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel roomboter, ghee of kokosolie
  • Enkele blaadjes verse basilicum voor de garnering
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Verwarm je oven voor op 175°C
  • Klop de eieren met de mosterd los in een kom en breng op smaak met peper en zout
  • Verhit de boter in een ovenvaste pan
  • Bak de bacon en ui tot de uit glazig is (ongeveer 5-6 minuten)
  • Voeg de spinazie toe en bak deze mee tot het geslonken is
  • Giet het eimengsel in de pan en bak het tot het een beetje vast geworden is
  • Plaats er de schijfjes tomaat op
  • Zet de pan zodra de frittata aan de randen vast geworden is, maar in het midden nog vloeibaar, gedurende 30 minuten in de oven op 175°C of tot de frittata mooi goudkleurig is
  • Haal de pan uit de oven en garneer de frittata met basilicum
  • Serveer en enjoy!
About The Author

Jenaida

Sinds 2010 heb ik mij gespecialiseerd in voeding, leefstijl en mindset als medicijn. Mijn missie als fertiliteitsarts is om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen om op een natuurlijke manier hun kinderwens in vervulling te laten gaan.

Geef een reactie