Je cyclus, hoe werkt het allemaal?

cyclus

Als je zwanger wilt worden, is het goed om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Door een menstruatiekalender bij te houden is het makkelijker om te voorspellen, wanneer de eisprong (ovulatie) plaats zal vinden. Zo weet je elke maand ongeveer wat je meest vruchtbare dagen zijn. Ook kun je dan te weten komen hoe jouw individuele cyclus verloopt. Hoe werkt het nou allemaal? Waar let je op? Want met ‘ongeveer’ ben je er nog niet.

Hoe lang duurt een menstruatiecyclus?

Wanneer je informatie zoekt over de meest vruchtbare dagen in je menstruatiecyclus, lees je waarschijnlijk dat de cyclus gemiddeld 28 dagen duurt en dat de veertiende dag de meest vruchtbare is. Maar elke vrouw heeft haar eigen biologische klok en die kan behoorlijk afwijken van het gemiddelde. Een cyclus van 23 of 35 dagen is niet ongewoon. Zolang deze regelmatig is, blijft het gemakkelijk om de eisprong te voorspellen, namelijk twaalf tot vijftien dagen vóór de menstruatie. Bij veel vrouwen is de cyclus echter variabel qua duur. Soms komt de menstruatie na 22 dagen en daarna weer na 32 dagen. Dan wordt het rekenen een stuk moeilijker.

Berekeningen op basis van je menstruatiekalender zijn dan ook vaak onvoldoende om je meest vruchtbare dagen te bepalen. Je zal ook aandacht moeten besteden aan lichamelijke en psychische signalen. Die kun je ook noteren in een dagboek. Er zijn namelijk meerdere tekenen die op een eisprong wijzen.

De opbouw van een cyclus

Een normale menstruatiecyclus bestaat uit twee fases: de folliculaire fase (week 1 en 2 tot aan de eisprong) en de luteale fase (week 3 en 4 tot aan de menstruatie).

Fase 1

In de folliculaire fase scheiden de hersenen het follikel stimulerend hormoon (FSH) af. Dit hormoon stimuleert de groei van follikels (eiblaasjes). Het FSH zorgt ook voor de aanmaak van oestrogenen, de vrouwelijke hormonen die de baarmoeder klaar maken voor de bevruchting. Het slijm van de baarmoederwand wordt dikker, wat de innesteling van de bevruchte eicel mogelijk maakt.

Fase 2

De tweede fase is de luteale fase. Dit is de fase vanaf de eisprong tot aan de menstruatie. Het follikel waar de eicel in zat, wordt dan het gele lichaam (corpus luteum) en begint progesteron te produceren. Ook dit hormoon helpt bij het voorbereiden van de baarmoeder voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als er geen bevruchting plaatsvindt, stopt de aanmaak van progesteron waardoor het baarmoederslijmvlies loslaat. Dan volgt de menstruatie.

Korte luteale fase

Als de luteale fase erg kort is (minder dan twaalf dagen), is het moeilijk om zwanger te worden. Er kan wel bevruchting plaatsvinden, maar baarmoeder heeft dan niet genoeg tijd gehad om voldoende slijmvlies op te bouwen voor een innesteling. In dat geval is het belangrijk om een arts in te schakelen. Alleen al daarom is het raadzaam om je cyclus bij te houden als je zwanger wil worden.

Hieronder zie je wat je van week tot week kunt ervaren tijdens je menstruatiecyclus.

De eerste week

De eerste week begint op de eerste dag van de menstruatie. De duur van de menstruatie wisselt sterk: van twee tot acht dagen. Soms wordt de menstruatie voorafgegaan door bruine afscheiding. Dit hoort eigenlijk niet. Bruine afscheiding kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een teken zijn dat je vorige menstruatie niet goed is afgerond. Hoe dan ook, de dag waarop je voor het eerst helderrood bloed verliest telt pas als de eerste dag van de menstruatie.

De menstruatie kan gepaard gaan met klachten, zoals buikpijn, krampen en slapeloosheid. Of er zijn veranderingen in het eetpatroon. Misschien heb je in deze periode meer of juist minder eetlust. Misschien heb je ook wel een soort psychische klachten. Veel vrouwen voelen aan hun stemming wanneer zij ongesteld gaan worden. Ze kunnen zich moe en futloos voelen, prikkelbaarder zijn of sneller in huilen uitbarsten. Al deze klachten en veranderingen zijn signalen dat het niet helemaal optimaal verloopt. Dit kan onder andere komen door een disbalans in je hormonen, een verminderde doorbloeding naar je baarmoeder en eierstokken of onvoldoende vitamines en mineralen.

De tweede week

De eisprong komt eraan. De vaginale afscheiding kan toenemen, wit of draderig worden. Als het slijm dunner en helder wordt, is het voor de zaadcellen gemakkelijker om naar de eicel toe te zwemmen.

De dagen voor de eisprong, heb je vaak meer zin in seks en de seksuele opwinding neemt toe. Dit vergroot de kans op een zwangerschap, omdat dit de meest vruchtbare dagen zijn. De mannelijke zaadcellen kunnen een paar dagen overleven en wachten op de eisprong.

Bij sommige vrouwen gaat de eisprong samen met klachten, zoals gespannen borsten, een opgeblazen gevoel, rugpijn ter hoogte van de eierstokken, krampen of buikpijn. Ook dit zijn signalen dat de eisprong plaatsvindt of eraan komt.

De derde week

De eisprong vindt plaats. De eicel gaat via de eierstokken naar de baarmoeder. Onderweg kan ze bevrucht worden. De zin in seks wordt doorgaans minder. Als de eicel bevrucht is, is seks niet meer nodig voor de voortplanting. Maar ook als geen bevruchting heeft plaatsgevonden, is seks minder nodig, omdat de eicel na de eisprong maar kort leeft, gemiddeld 12 uur en daarna dus niet meer bevrucht kan worden. Soms is er sprake van vaginale droogte. Ook dat maakt dat je minder zin in seks kunt hebben.

De vierde week

Als een eicel bevrucht is, vindt in deze week meestal de innesteling plaats. Gemiddeld is dat negen dagen na de eisprong. Een klein deel van de vrouwen heeft een innestelingsbloeding, maar meestal merk je er helemaal niks van.

Als de eicel niet bevrucht is, volgt er een menstruatie. Sommige vrouwen ervaren al klachten voor de menstruatie, zoals buikpijn, hoofdpijn, krampen, vermoeidheid, meer of minder eetlust of slaapproblemen. Ook nu kan het zijn dat de vagina minder snel of niet vochtig wordt.

Maar let op: hevige klachten en stemmingsschommelingen net voor of tijdens de menstruatie kunnen wijzen op een premenstrueel syndroom (PMS). Raadpleeg in dat geval je arts. Het is niet iets “wat er nu eenmaal bij hoort”. En je psychische gezondheid is even belangrijk als je lichamelijke op het moment dat je zwanger wil worden.

Het menstruatiedagboek

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het goed om de dagen te markeren waarop je ongesteld bent, maar noteer ook wanneer je andere verschijnselen waarneemt die kunnen wijzen op de eisprong, zoals meer zin in seks en meer afscheiding. Zo krijg je een nauwkeurigere inschatting van het aantal dagen tussen het begin van de menstruatie en de eisprong. Er zijn verschillende apps om een menstruatiedagboek bij te houden. Een voorbeeld daarvan is de Period Tracker. Dat maakt het makkelijker om een bepaald patroon in je cyclus te herkennen.

Als je wilt weten, waarom jouw cyclus is zoals deze is en wat je eraan kunt doen om deze te verbeteren, plan dan een afspraak in.

Cyclus Coaching >>

 

Hoe houd jij je cyclus bij?

About The Author

Jenaida

Sinds 2010 heb ik mij gespecialiseerd in voeding, leefstijl en mindset als medicijn. Mijn missie als fertiliteitsarts is om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen om op een natuurlijke manier hun kinderwens in vervulling te laten gaan.

Geef een reactie